Honlap » Eszközök »

A moog

Egy Moog tizenkét millió elektronikus hangzáslehetőséget nyújt, ezerszer többet, mint bármely ismert hangszer vagy hang. Minden hangszert és zörejt utánoz. Zúg, sípol, bömböl, dörömböl, hápog. A legfontosabb mégsem a hagyományos hangok utánzása. A négy fekete, komód nagyságú szekrénnyel, amely a nyomógombokkal, kapcsolókkal és konnektorokkal úgy néz ki, mint egy telefonközpont kapcsolópultja, önálló zenét lehet produkálni. Mint az az elektronikus hangok esetében szokásos, az ehhez való anyagot a szinuszhang-generátorok adják. Mivel az ezekből a generátorokból származó szinuszhang már nem szedhető szét, egy atomhoz hasonlít. Egy szinuszhang olyasmi, mint egy őshang. A mooghoz emellett a szinuszhang-generátor mellett fűrészfoghang-generátorok is tartoznak. Egy fűrészfoghang már több egyes hangból áll, tehát alaphangból és felhangokból. Egy háromszögű hanghoz hasonló, amely ugyancsak egyes hangokból tevődik össze. Ezekből a részekből áll a moog zene. A futamokat keyboard-al irányítják, amely az orgona billentyűzetéhez hasonlít.

A moog III/c ... az emlitett moduláris moog, a szekrény méretű...

A minimoog

Az alapvető analóg szintetizátor:*
1970-ben a minimoog először kikerült az utcára, és 12 000 eladott minimoog után 1981-ben megszűnt a gyártása. Ez egyértelműen a legbefolyásosabb analóg szintetizátor, amit valaha is gyártottak, és amikor az ember hallja a három oszcillátoros vastag basszus hangzást, varázslat. Dick Hyman a minimoog-gal egy nyilvános előadáson, az Eastman School of Rochester-ben, New York-ban debütált, 1970 nyarán. Ugyanazon a gyűlésen mutatták be, ahol az ARP 2600-at ugyanabban az évben később New York-ban.
Mint a Hammond B-3, a Gibson Les Paul, a Fender Precision basszus és a Rhodes elektronikus zongora, a minimoog is nagytiszteletű hangszerré vált. A legtöbb szintetizátoros egyetért abban, hogy a minimoogot hangzása megkülönbözteti a többi márkától.

Manufacturer: Moog Music, Buffalo, NY (out of business)
Produced: 1970 to 1981 (Serial no. 1017-13259)
Description: Monophonic analog synth
Features: Three VCOs, four-pole lowpass VCF, two envelope generators, 44-note (F to C), single-trigger, low-note priority keyboard, pitch and mod wheels
Original Price: $1,495

MiniMoog face » link

MiniMoog

MiniMoog

(* fordította: [PJ] Júlia)