Honlap » Történet »

Der Katalog

...és valami nagyon beindult...

.

2004

2004. február elején az 'AERODYNAMIK' című új három számos kislemez rövid részleteit lehet hallani a hivatalos honlapon, a megjelenés időpontja ekkor még pontosan nem ismert (március 15?).

2004. február 6-án Finnország fővárosában, Helsinki-ben megkezdődik a turné. Az új album számait is előadják a 'La Forme / Regeneration' pároson kívül ('Koncertek'). A koncert időtartama több mint két óra.

2004. februárjában új európai helyszíneket jelentenek be, köztük február 23-án a már nagyon várt budapesti koncertet is.

2004. március 15-én Európában megjelenik az 'AERODYNAMIK' című új kislemez CD és 12" vinyl formátumban.

Közben a 2004-es turné folyamatosan, minden zökkenő nélkül folyik. Egyre több a pozitív visszajelzés a rajongók és a sajtó részéről. Maguk az együttes tagjai is egyre jobban belejönnek a koncertezésbe, láthatóan szívesen turnéznak ('Koncertek'), új dátumokat viszont már 'régen' jelentettek be...

2004. május 25. - harmadik alkalommal látogattak hazánkba, szám szerint a negyedik budapesti koncert.

2004. július 3-án megtartott moszkvai koncerttel véget ér a 2004-es turné 'java'. A közvetlen utána tartott sajtótájékoztatón nem hangzik el újdonság. Az előzetesen már közzétett információk szerint az újrakevert albumok kiadására számíthatnak a rajongók, pontos ideje még nem ismert. Hivatalos koncertfelvétel kiadása ügyében csend.

2004. nyár közepén három zenei fesztiválon adtak koncertet (Svédország, Spanyolország, Portugália). Ezek érdekessége, hogy kevesebb és rövidebb számok hangzottak el az idő rövidsége miatt, a körülbelül 2 óra 10-20 perc helyett csak 90 perc állt rendelkezésükre.

2004. július közepén néhány dél amerikai, egy mexikói és egy amerikai koncertdátum látott napvilágot. Novemberben ezek az előadások a szokásos formában, számlistával ugyanúgy sikert arattak mint az idei sorozat koncertjei.

2004. december 4-ikén a franciaországi Rennes városában, a Trans Musicales fesztiválon tartott rövidebb, remek hangulatú fellépéssel véget ért a 2004-es év.

fel.

2005

A 2005-ös év csendben, de ugyanakkor találgatásokkal kezdődött az együttes további lépéseit illetően. A rajongók elégedettek voltak az előző év koncertjei miatt, viszont a már régóta várt hivatalos koncertfelvétel megjelenése és az újra kiadásra kerülő albumok (The Catalogue) ügyében továbbra sem történt előrelépés.

2005. március első napjaiban az új koncertfelvételre utaló információ jelent meg a hivatalos oldalon. Ezek szerint a kiadvány neve a 'Minimum Maximum', amely dupla CD, SACD, négy LP és dupla DVD formában jelenne meg.

2005. március utolsó napjaiban tíz európai koncert helyszíne került fel a hivatalos honlapra, majd rá két napra hat észak-amerikai és néhany nappal később további négy európai dátum is megjelent. A nyáron megtartandó koncertek helyszínei között több olyan is szerepel, ahol korábban még nem jártak.

2005. április második hetében az amerikai Astralwerks Records kiadó hivatalosan is közzétette a koncertfelvétel megjelenési idejét, 'Minimum Maximum' néven, míg az európai kiadó, a Capitol Music Germany április harmadik hetében tette közzé sajtóközleményben a számlistát és megjelenés dátumát, június 6-át.

2005. május 30-án megkezdődik az ezévi rövid koncertsorozat az USA-'ban, az előző évi, változatlan formában, a már - mondhatni - megszokott módon.

2005. június 6-án megjelenik a Minimum Maximum című koncertalbum.

Már június végén felröppen a hír, hogy a Minimum Maximum című koncert DVD megjelenése szeptember végére várható, augusztusban az amerikai Astralwerks Records kiadó hivatalosan is közzétette a DVD megjelenési idejét, október 4-ikét.

2005. szeptember 3-án az ezévi turné is véget ér az írországi 'Electric Picnic' fesztiválon. Időközben a DVD európai megjelenési ideje november elejére csúszik... majd ez és az amerikai időpont is kitolódik december elejére...

December 5-én végre megjelenik a várva várt Minimum Maximum DVD. Továbbá egy különleges kiadványban a Minimum Maximum CD és DVD együttesen is megjelenik 'Notebook' névvel, egy 88 oldalas, képeket, technikai adatokat tartalmazó könyv kíséretében, laptopot mintázó papírdobozban. A 'Notebook' megjelenése gyártási hiba miatt kissé csúszott, de december 12-én már kezükbe vehették a rajongók.

A 2005-ik év végén ismét csend honol az együttes körül.

fel.

2006 - 2007

Amilyen csendes volt az év eleje, olyan csendben terjedt a hír március elején az augusztusra meghirdetett, az ezévi egyetlen németországinak mondott fellépésről is. Vajon más országbeli koncertek is várhatóak még a később, március közepén bejelentett két norvég koncerten kívül?

Április 17-én megjelenik a Minimum Maximum album 5.1 Super Audio CD hibrid (hagyományos lejátszón is hallgatható) változata.

A német koncert után egy héttel egy csehországi és októberben egy belga koncert híre nem éri meglepetésként a rajongókat.

November 11-én a spanyolorsági Zaragoza M2 fesztivállal úgy tűnik véget ér ez az esztendő is. Lényegében újdonság nem történt, két felújított régi számot viszont játszottak a rajongók nagy örömére. A norvég koncertek után négy fesztivál fellépés az előző évhez képest jóval visszafogottabb. A sajtó sem fordít akkora figyelmet rájuk, mint korábban.

Az újra kiadásra kerülő albumok (The Catalogue) ügyében továbbra is csend, habár rajóngói körökben már terjed, miszerint nem sokat várat már magára (következő év eleje?) és utána ismét turné következik. Vagy talán valami új (is)?

A következő, 2007-es év első kilenc hónapját egy szóval lehet jellemezni: semmi. Utána sem történt új, ha a szeptember 17-én, hivatalos KlingKlang kiadásban megjelenő Hot Chip nevű formáció által összedobott két számos remixlemezt említésre méltónak sem tartjuk.

fel.

2008

Ez év február elején a hivatalos honlapon láthatták először a rajongók az új fellépés helyét és idejét, Coachella fesztivál (USA), ahová már visszatérőknek számítanak. Rá egy hónapra újabb három helyszínt jelentenek be az USA-ban.

2008. március 21-én elhunyt Klaus Dinger, aki az együttes korai időszakában nagy szerepet játszott.

Március 19-én Minneapolis-ban az együttes a szokásos létszámmal, négy fővel fellépet... az alapító tag Florian Schneider nélkül... Helyette a Klingklang csapat egyik fiatalabb tagja, Stefan Pfaffe állt be. A koncert és a hozzá tartozó vetítés hozzájuk képest jelentősebb átdolgozáson esik át, igyekeznek minél többet besűríteni a rendelkezésükre álló két órába.

Florian Schneider távollétének oka nem tisztázott. Egy szeptember végi interjúban az együttes vezetőjének számító Ralf Hütter említi, miszerint Florian nem szeret turnézni, így az együttes más dolgaival foglalkozik, a háttérben tevékenykedik.

Szeptemberben egy nyugat-európai és négy kelet-európai sikeres, teltházas koncert után Ausztrália és a távol kelet felé veszik az irányt, azonban nem minden zökkenő nélkül. November 22-én, az ausztráliai Melbourne-ben Ralf Hütter a koncert kezdése előtt kénytelen lemondani a fellépést Fritz Hilpert rosszulléte miatt, akit állítólagos szívpanaszai miatt kivizsgálás céljából kórházba visznek. Szerencsére másnap már folytatódik a fellépéssorozat és december 5-én a honkongi koncerttel véget is ér az idei rövid turné.

December 18-án már a következő év áprilisára rendelhetnek jegyeket három németországi koncertre a rajongók, amelyek egy héten belül teltházasak lesznek. Éppen elkapkodják a németországi jegyeket, amikor hét dél-amerikai fellépés dátuma kerül ki az együttes MySpace oldalára (a hivatalos oldal frissítése elég vontatott...), a RadioHead turnéjával párhuzamosan, azzal együtt.

Florian Schneider bármiféle további szerepéről semmi hivatalos, vagy hivatalosnak tűnő hír nincs (a már korábban említett interjún kívül). Nem hivatalos forrásból azonban tudni vélik, hogy Florian november végétől végleg befejezte az együttműködést, kilépett a Kraftwerkből... valóban igaz lehet? Ebben az időszakban ez jobban foglalkoztatja a rajongókat, mint az újra kiadásra kerülő albumok (The Catalogue) ügye, ami körül továbbra is az immáron szokásosnak mondható csend honol.

fel.

2009

Ez év elején már biztosra vehető, hogy Florian Schneider már nem a Kraftwerk tagja. A sajtó felkapja a hírt annak ellenére, hogy semmi hivatalos megerősítés nem történt az együttes részéről.

Február elején a bejelentett koncertek száma már tizennégy, ebből hét az amerikai kontinensen, hét Európában. Egy hónappal később ez a szám már több mint húsz, számos neves európai fesztiválon megjelenik a programok között.

Március közepén már egy hazai fellépésről is értesülhetnek a rajongók, 2009. július 10-én, Zamárdiban, a Balaton Sound fesztivál keretében ismét hazánkba látogatnak negyedik alkalommal, az ötödik koncert erejére...

Az első 3D vetítést ebben az évben, április 25-26-án, Wolfsburgban láthajtja a közönség (ekkor még csak a koncert második felétől).

Augusztus közepén hivatalos sajtóközlemény jelenik meg a The Katalogue / Der Katalog október 5-ikei megjelenéséről. A dobozos kiadványok esetében a dátum változik...

Szeptember 12-én véget ér az ezévi turné is, 2009. március közepétől szeptember közepéig összesen 23 koncert lett megtartva.

Októberben a rajongók végre kézbe vehetik az elmúlt 35 év összefoglalásaként megjelenő nyolc album digitálisan újrakevert változatát, majd novemberben a The Katalogue / Der Katalog dobozos változatát is.

fel.

2010 - 2011

A 2010-es év lényegében számottevő esemény nélkül tellik el. A szokásos új album ígérete időnként persze felröppen és el is csendesül...

2011. márciusában egy aprócska dolog hívta fel a figyelmet ismét az együttesre, mégpedig egy hivatalos iPhone / iPad alkalmazás. Talán ennyi lenne az új 'album'...?

2011. júniusában két müncheni 3D koncert híre jut el a rajongókhoz és a július elejétől kapható online jegyeket alig két hét alatt elkapkodják az októberre tervezett eseményekre.
A hónap közepén még egy koncertet hirdetnek meg, hasonló sikerrel. Egy időben a koncertjegyek értékesítésével, egy új 3D videó bemutató és kiállítás, valamint egy új 3D könyv megjelenése is a hírek között szerepel.

2011. október 12-13: München, Alte Kongresshalle - két nap alatt három teltházas fellépés. A két éve elkezdett 3D vetítés már nem csak a koncertek egy része alatt látható, hanem teljes egészében, újra átdolgozott videók és hanganyag kíséretében. Itt három számot is játszanak, amiket korábban még sohasem.

2011. október 15-én, a müncheni Kunstbau kiállítóteremben kiállítják a négy robotot. A '3D Video Installation' keretében november 13-ig láthatóak itt folyamatos 3D koncert videóanyag vetítése mellett, külön az erre a célra átdolgozott számok (össz játékidő körülbelül 60 perc) kíséretében.

2011. december közepén a következő év tavaszára meghirdetett amerikai fellépés híre jut el a rajongókhoz, majd válik nyilvánossá a hivatalos honlapon.

Korai évek »
Klasszikus évek »
Régi és Új »
Der Katalog »
Retrospective »