Honlap » Történet »

Régi és Új

...a The Mix és a Tour de France... vagy az útkeresés (?) időszaka...

.

1991 - 1999

A legjobb, legismertebb számok 1991. júniusában a 'The Mix' című dupla lemezen lettek kiadva újra komponálva, újra keverve, főként a táncos popzenei piacot megcélozva. Júliusban Fernando Abrantes érkezik Karl helyett, majd ő helyette is Henning Schmitz jön augusztusban.

1991. november 29-én a csapat a kevésbé sikeres 'Mix Tour' keretében a Budapest Sportcsarnokban fellép.

1992-ben koncert a Greenpeace mozgalom keretében a Sellafield-i atomerőmű ellen. Ebben az évben a Kraftwerk a Doepfer reklámjához adja a nevét.

1993. májusában a 'Klang Art' fesztiválon a 'Man Machine' ismét feltámad... persze nem felejtkeznek el a Sellafieldi akciójukról sem...

1994. nyarán a Quasimidi bejelenti, hogy a Kraftwerk jónéhány Quasar típusú szintetizátort állít szolgálatba... 1995-ben levédik a 'Klangwerk' nevet...

1996-ban elkészül a hivatalos honlap. ( http://www.kraftwerk.com )

1997. nyarán egy meglepő fordulattal élő fellépésre szánták el magukat, amit elég nagy nyilvánosság kísért. Ez volt a 'UK's Tribal Gathering' (törzsi gyűlés). A 'Tribal Gathering'-et követően még két koncertet adott a zenekar: október 16. Linz és október 18. Kalsruhe. Utána egy kisebb világturnét kezdtek el 1998-ban. Ezeken a koncerteken sejteni lehetett egy új lemez megjelenését, három új szám el is hangzott (csak az 'Expo 2000' kerül kiadásra később, amely viszont nem volt hallható...), de mégsem lett belőle album a rajongók bánatára.

1998-ban Ralf és Florian a 30 éves fennállásukat ünneplik... 'szűk világturné'...

1999-ben újra kiadták a Tour De France kislemezt (kiterjesztett CD formában). Az Expo-ra egy jingle-t komponálnak (400ezer márkáért...).

1999. novemberben bemutatják az új robotokat, új stílus ígérkezik. Még nagyobb meglepetésként érte a rajongótábort az 'Expo 2000' kislemez decemberben, teljesen új szám, ismét új lemez ígéretével kecsegtetve. A régi dallamforma nem jellemző a korábbiakra, sokan itt is csalódtak. A KlingKlang csendben maradt, egy videóanyag elkészült új stílussal, továbbra is semmi nyilvános megjelenés, interjú.

Ez már nem a hagyományos Kraftwerk? Vajon innen hogyan tovább?

fel.

2000 - 2002

2000. januárjában a robotok felbukkannak a német és az angol tévéműsorokban (Top of The Pops). Nyáron nem vállalták az élő fellépést az EXPO-n (Karl Bartos viszont fellépett). Novemberben 'Expo 2000 Remix' lemez.

2002. január 14.: Az első életjel a Kraftwerktől több mint egy év után. A Kölni Múzeumban tartott 'Ex Machina' iparművészeti kiállítás keretében a düsseldorfiak rendelkezésre bocsátják robotjaikat. A kiállítás címe 'EX MACHINA - A robotok története 1950-től máig', és 2002. január 14-től április 14-ig tekinthető meg.

2002. május: Albert Koch Kraftwerk könyve jelenik meg.

'Hirtelen' három koncert lett megtartva 2002. szeptemberében Párizsban, egy koncert Belgiumban (Gent) és egy Luxemburgban (utóbbi egy héttel későbbre halasztva; 'Koncertek'). További két koncert december hónapban Japánban (Tokyo, Osaka). A sajtó továbbra sem visszhangzik a hírektől.

fel.

2003

2003-ban Új-Zéland és Ausztrália adott helyszínt hét fellépésnek ('Koncertek'). A sajtóban ezek már nagyobb figyelmet kapnak.

A nagyon rövidre sikeredett koncertsorozat után 2003. június elején, közepén röppent fel és terjedt el a hír: a következő hónap végére új kislemez és új album várható 'Tour de France 2003' néven... Később pontosították a dátumot: single július 8-án, az album július 28-án (21-ről halasztva).

2003. július 2-án a 'TV5' francia televíziós csatornán a kerékpáros verseny 100 éves tiszteletére tartott 'Soiree du Centenaire du Tour de France' című műsorban az előzetes várakozások ellenére nem jelentek meg személyesen (igaz ez hivatalosan nem is volt bejelentve), de az új 'Tour de France 2003' videóklipp bemutatásra került.

2003. július 7-én megjelent a 'Tour de France 2003' kislemez. Közben az album neve és megjelenési ideje módosult: 'Tour de France Soundtracks', augusztus 5.

2003. augusztus 5.: a 'Tour de France Soundtracks' nevű album megjelenik. Stílusa miatt megosztotta a rajongókat. Ebben a hónapban számos interjú készül az együttes vezetőjével, Ralf Hütter-el.

2003. október közepén bejelentik a következő évi koncerteket, először Japánban, továbbá egy televíziós élő fellépést (a 2002-2003. év rövid koncertsorozata csak próba volt...?; 'Koncertek').

2003. október végén, november elején észak európai koncerteket jelentenek be.
2003. november 6.: 'MTV Europe Music Awards 2003' - élő televíziós fellépés (Aerodynamik) (talán ez már főpróba volt?).

2003. november közepén újabb európai koncertek a következő évre, majd később több német, kanadai és amerikai dátumok. Ekkor még a régiónkban mindenki csak várakozik és reménykedik...

Korai évek »
Klasszikus évek »
Régi és Új »
Der Katalog »
Retrospective »