Gy.I.K. »

A Kraftwerk tagjai

.

Kik a Kraftwerk alapítói?

Ralf Hütter

(2015-ben, Ralf Hütter arra a kérdésre, hogy meddig tervezi az aktív szereplést az együtessel, a következőt válaszolta: "A mesteri tervem az, ameddig le nem esek a színpadról")

és Florian Schneider.

(Gyakorlatilag a 2006-os év után befejezte a 'látványos' együttműködést az általa alapított együttessel, 2008-ban már nem lépett fel koncerteken és távozott az együttesből.)

fel.

Mi a Kraftwerk jelenlegi felállása?

Ralf Hütter, Henning Schmitz, Fritz Hilpert, Falk Grieffenhagen.
Ez a sorrend balról jobbra, ahogyan a színpadon állnak.
(Henning Schmitz neve már 1986-ban, az Electric Cafe album borítóján említve van, Fritz Hilpert neve a The mix (1991.) album borítóján szerepel)
Fernando Abrantes az 1991-es turnén lépett fel, később őt váltotta Henning Schmitz.
A 2008-as koncertektől Florian Schneider már nem vesz részt a fellépéseken, az egyik KlinKlang csapattag, Stefan Pfaffe állt a helyére (nevét láthatjuk a Minimum-Maximum koncertalbum belső borítóján).
2013-tól Stefan Pfaffe helyett Falk Grieffenhagen videó és hangmérnököt láthatjuk a színpadon.

fel.

Ki volt még a Kraftwerk tagja?

A 'kraftwerk.hu' rajongói honlapnak van egy oldala, ami erre a kérdésre válaszol...

fel.

Mi az az úgynevezett 'klasszikus felállás'?

Ralf Hütter - Karl Bartos - Wolfgang Flür - Florian Schneider

A kiadott albumok számát tekintve, ez a felállás volt a legeredményesebb...

fel.

Ki kicsoda az albumborítókon?

A Trans Europe Express USA-ban kiadott lemezének borítója

(1) A Trans Europe Express USA-ban kiadott lemezének borítóján balról a következő a felállás: Wolfgang Flür, Karl Bartos, Florian Schneider és Ralf Hütter.

A Trans Europa Express német kiadásának borítója

(2) A Trans Europa Express német kiadásán balról a következő a felállás: Karl Bartos, Florian Schneider, Ralf Hütter és Wolfgang Flür.

fel.

Miért lépett ki Florian? Most mivel foglalkozik?

Könnyebbet kérdezz...

2008. szeptember 27-én Ralf Hütter a The New Zeland Herald internetes újságnak a következő nyilatkozta, hogy Florian miért nem volt jelen a 2008-as koncerteken:

" NZH: - Ki fog jönni Új-Zélandra, mint a Kraftwerk, mert láttam, a legutóbbi írországi koncerten Florian nem játszott.
Ralf Hütter: - Florian soha nem szerette a turnékat, az utóbbi években már más munkákon dolgozik. Így mi, én, Henning Schmitz, Fritz Hilpert és Stefan Pfaffe aki a vizuális munkálatokat végzi nekünk, utazunk a koncertfelszerelésünkkel, ahogy ezt tettük a legutóbbi amerikai turnénkon és most az európain. "

Később több internetes lap írt szóló karrierről, zenei különbözőségről a két alapító tag között, de nincs semmiféle megbízható információforrás ezzel kapcsolatban. Hivatalos nyilatkozat nincs, hogy miért távozott.

2005-ben Ralf Hütter válaszolt egy direkt kérdésre a Rolling Stone internetes magazinban:

"RS: - Egyátalán Florian részt vesz az új projektekben?
Ralf Hütter: - Nem nem, már régóta (ebben az évtizedben) nem dolgozik velünk. Jelenlegi fő kutatási területe a beszédszintézis és hasonló dolgok. Régóta nem zenél már."

2015. év végén Florian Schneider, Dan Lacksman közreműködésével, 'Stop Plastic Pollution' címen az óceánok megmentésére indított projekt keretében új számot adott ki.

A legfrissebb hírekért (és híresztelésekért) keress egy, a linkek oldalon említett oldalt és / vagy csatlakozz bármely levelezőlistához és / vagy fórumhoz.

fel.

Miért lépett ki Flür és Bartos? Most mivel foglalkoznak?

Úgy tűnik, hogy Wolfgang Flür és Karl Bartos csalódott volt a Kraftwerk lassú munkája, inaktivitása és az együttesben betöltött szerepük csökkenése miatt (Pascal Bussy könyve a 'Kraftwerk: Man, Machine and Music' említi). Egy Aktivität interjúban Flür állította: 'Elhagytam a csapatot, mert olyan érzésem volt, hogy csinálnom kellene valami mást ennyi év után. Ez nagyon nagy törés volt számomra, depresszióval, de tudtam, valaminek változnia kell.' Azóta írt egy könyvet a Kraftwerk-ben eltöltött éveiről.

Karl Bartos azután Lothr Manteuffel-el dolgozott az Elektric Music formációban, majd egyedül dolgozott a kicsit más nevű 'együttesében', az Electric Music-ban. Szintén közreműködött más zenészek munkájánál, mint pl. 'Orchestral Manoeuvres in the Dark', 'The Mobile Homes and Electronic'. A legújabb híreket a honlapján lehet megtalálni.

Wolfgang Flür élete a Kraftwerk után, a kezdetekben zavaros volt és mindenféle híresztelések terjedtek róla: néha azt lehetett hallani, hogy ő írta a Robocop2 zenéjét; széleskörben terjedt az a pletyka, miszerint meghalt... A valóságban, nemsokkal a Kraftwerket elhagyása után, nemsokkal az Electric Cafe után, visszatért mint bútortervező. 1993-ban megjelentetett egy kazettát 'Jamo' (nem 'Yamo') néven, Little Child cím alatt, Emil Schult szövegével és borító tervezésével. Ezen felül még, hogy dolgozott a Mouse on the Mars (Iaora Tahiti; 1995 - album) és az Excelsior (bemutatkozó kiadásuk) együttessel, felépítette a szóló karrierjét a Yamo név alatt és könyvet írt a Kraftwerk-ben eltöltött éveiről.
Jelenlegi honlapja a http://www.musiksoldat.de és a facebook oldalát is rendszeresen frissíti.

fel.

Ki az az Emil Schult, és még mindig együttműködik a Kraftwerk-kel?

Emil Schult1972-ben kezdte meg együttműködését a Kraftwerk tagjaival. Tanulmányait 1973-ban a düsszeldorfi Kunstakadémián fejezte be (többek között, lásd lenntebb). Emil Schult írta a szövegeket és készítette a grafikákat, mint például a Ralf & Florian, Autobahn, Radioactivity, Computerworld borítója és több grafikája, képei még most is láthatóak a koncertek vetítésein. 1982-ben Schult és a Kraftwerk útjai hivatalosan elváltak...

Szintén dolgozott Wolfgang Flür, ex-Kraftwerk taggal a saját művészi tevékenységén kívül.

Jelenleg úgy néz ki, mintha ismét egymásra találtak volna. Schult 2002-től napjainkig részt vett néhány koncerten (és volt, hogy filmezte is azokat...)

Esetleges további információk találhatóak a
http://www.emilschult.eu/ oldalon.

fel.

Hogyan lehet kapcsolatba lépni a Kraftwerk-el?

Az együttes egyértelműen nem támagatja a levelezést, a kapcsolattartást. Nincs hivatalos rajongói klub, és jelenleg semmiféle kapcsolattartási mód nem létezik.

Minimális eséllyel kapcsoltba tudsz lépni velük a lemezkiadókon, koncerszervezőkön keresztül, de ha nem vagy elég ismert, a siker nem valószínű...

Ha mégis lenne mindenki számára nyilvános elérhetőség, minden kétséget kizáróan megjelenne a hivatalos honlapon... (http://www.kraftwerk.com).

Az együttes facebook oldala a fontosabb események és a koncertek híreire koncentrál, itt a rajongók írhatnak egymásnak, hozzászólhatnak a bejegyzésekhez és talán az együttes is olvassa... A tipikus válaszidő úgy néz ki, hogy egy napon belüli, ki tudja ki mit válaszol és mire...

(a fenti facebook link a 2017. június 25-ös frissítés idején nem volt megtalálható a hivatalos oldalon)

fel.

Mit tudunk a Kraftwerk tagok magánéletéről?

Nem annyit amennyit szeretnénk, lényegében csak a munkájukkal kapcsolatos dolgokról tudhatunk az interjúkból, sajtótájékoztatókból és a megjelent könyvekből. Persze a rajongók mindent meg akarnak tudni róluk, viszont ők nem szeretik a nyilvánosságot és ezt tiszteletben kell tartani.

Lásd még a További információforrások oldalt.

fel.

Mi a Kraftwerk politikai nézete?

A Kraftwerk tagjai nem ismertek arról, hogy valaha bármilyen politikai szemléletet előnyben részesítettek volna. Sok Kraftwerk szám egyfajta érdeklődést mutat a technológiák iránt, de a témákat általában vegyes módon kezelik. Egy említésre méltó kivétel ez alól a Radioactivity új verziója és a következetes fellépések a Sellefield-i nukleáris újrafeldolgozó ellen.

Alkalmanként felvetődött, hogy a Kraftwerk figyelmének öszpontosítása a gépekre a náci vagy egyéb más fasiszta nézetekre világít rá. Erre a spekulációra nincs semmi bizonyíték! Sajnálatos módon ennek még nincs vége, mert néhány gyenge elméjű újságíró az évek folyamán kikövetkeztette, hogy a technológia utáni érdeklődés és a németnek lenni az egyenlő a náci ideológiával...

A The Man Machine album borítója okozott valamennyi észrevételt a náci megjelenéssel kapcsolatban, de mivel az egyenruha vörös és a cím oroszul van ismételgetve, ez tisztán szovjet megjelenés (az orosz művész El Lissitsky tekintélyes hatása látszódik az albumborító megjelenésén).

Ezt a témát tárgyalja Pascal Bussy könyve a Kraftwerk: Man, Machine and Music. Önéletrajzában Wolfgang Flür "a parancsoknak engedelmeskedő generáció borzasztó hülyeségéről és visszataszító katonai rajongásáról" tesz említést.

fel.

Miért van gyakran máshogy betűzve Hütter és Flür neve?

A helyes betűzés: Ralf Hütter és Wolfgang Flür (umlaut-tal az u fölött » vagyis 'ü' betű...). Habár a német 'ü' betű nem található meg az ASCII szövegszabványban, általában ismerik a levelező rendszerek. Az általános német módja a megjelenítésnek, ha nem lehet mégsem kiírni, az, hogy 'ü' helyett 'ue' betűket írnak, és ilyenkor lehet látni ezt a betűzést: Huetter, Fluer. Viszont nem mindenki ügyel erre a szokásra és így az is látható, amikor az 'ü'-ről lekerül az ékezet automatikusan és Hutter, Flur betűzést kapunk.

fel.